Lempäälässä on perinteisesti ollut vahva luottamus osaavaan henkilökuntaan. Opettajamme ovat koulutettuja, samoin henkilökunta päiväkodeissa ja esiopetuksessa. Isojen koulujen rinnalla on ollut useita keskisuuria ja pieniä kouluja, joita on käsitelty omina kokonaisuuksinaan eikä kilpailevina yksiköinä.
Viime vuonna kuitenkin säästöihin vedoten siirrätettiin monipuolisemman kielivalinnan halunneen koululaiset muista kouluista Lempoisten ja Sääksjärven kouluihin. Muutama viikko sitten käytiin keskustelua, josko Nurmen ja Säijän koulun eskarilaiset kävisivätkin eskarinsa Kuokkalassa, eivätkä omassa lähikoulussa. Sekä ensimmäisestä, että jälkimmäisestä linjauksesta nousi melkoinen haloo, jonka seurauksena jälkimmäinen case kaatui vanhempien vastustamiseen yhteisessä tilaisuudessa. Hyvä, että tilaisuus pidettiin ja hyvä, että käsiteltävä asia oli niin painava, että väkeä lähti paikalle asiasta keskustelemaan. Tiedän, että jokaisessa tilaisuudessa osallistujien määrä ei ole päätä huimannut.
Palveluverkkoselvityksessä puhutaan paljon koulunkäyntialueista ja pohdittaan pienkoulujen tulevaisuutta. Jatkossa kyläkouluihin investoida suuremmin, mutta niitä ei myöskään lakkauteta.
En osaa tehdä laskelmia siitä, mitä kyläkoulun pitäminen vs. kuljetukset isoihin kouluihin muualle maksaa tai mihin lapset oikeasti edes mahtuisivat. Varmasti monia laskelmia on koulujen osalta kuitenkin kunnassa tehty siitäkin huolimatta, että koulut jo nyt pursuavat oppilaita Lempoistenkoulua lukuunottamatta. Sinne kun kerrankin pystyttiin tekemään enemmän tilaa, kuin mitä juuri nyt on tarve.
Pienissä kyläkouluissa on kuitenkin osaamista, joista ollaan valtakunnassa kiinnostuneita. Meillä on osaamista mm. yhdistelmäluokan opetuksesta, josta meidän opettajia on pyydetty luennoimaan ja kouluttamaan muualle. Pienissä kyläkouluissa opettajat ovat tottuneet tekemään paljon monipuolisia töitä arjen sujuvoittamiseksi, joita ei isommissa kouluissa välttämättä tehdä. Pienissä yksiköissä on toki myös omat haasteensa, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että opettajat ja muu henkilökunta ovat tyytyväisiä.
Kaiken tämän säästökeskustelun ja toiminnan järkevöittämisen keskellä haluaisin kuitenkin ajatella meidän kyläkouluja rikkautena. En itse aina pidä suuruuden mahtavuudesta, enkä jotenkin usko siihen tässäkään kohtaa ilman vahvoja perusteluita. Haluaisin itse nähdä Lempäälän kovan osaamisen kuntana ja ylpeänä monipuolisista ammattilaisistamme, siinä yhdistelmäluokkien opettamisen osaaminen voisi olla yksi vahvuus. Miten sinä näet asiat?