Puhe Pirkanmaan Sotaveteraaniliiton kevätkokoukselle

Puhe Pirkanmaan Sotaveteraaniliiton kevätkokoukselle 20.3.2018

Kunnioitettu sotiemme veteraanit, arvoisa kevätkokous,

Sykähdyttävä ja silmät kostuttava joulukuvaelma oli ensimmäisiä asioita, jotka tulivat mieleeni, kun sain kutsun tulla toivottaa teidät tervetulleeksi Lempäälään pitämään kevätkokousta. Arvaattekin ehkä miksi juuri tuo asia nousi mieleeni.15439746_332564753795978_6724430973849551043_n

Meillä Lempäälässä on upeita sotaveteraaneja, jotka ovat vuosia ilahduttaneet kuntalaisia joulukuvaelman esittämisellä. Minulla ja koko lempäälän valtuustolla oli kunnia olla yleisössä vuoden 2016 jouluna. Viime joulun alla myös Aamulehti uutisoi tästä näyttävästi. Veteraanimme saivat osakseen ihailua, kannustusta ja ennenkaikkea ansaitsemaansa kunnioitusta. Samalla meille lukijoille avautui mahdollisuus tutustua lyhyesti heidän elämäänsä.

Meillä Lempäälässä on useita järjestöjä ja yhdistyksiä jotka toimivat tavalla tai toisella yhteistyössä sotaveteraanijärjestön kanssa. Itse olen aktiivinen partiolainen. Meille täällä Lempäälässä on kunniatehtävänä jo vuosikymmeniä ollut itsenäisyyspäivän sankarihaudalla käynti ja lippuairueessa toimiminen.

Myös keväällä kaatuneitten muistopäivänä sankarihaudan kunniavartio ja veteraanien joulujuhla ovat olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme pyrkineet siihen, että toiminnassamme olevat nuoret pääsevät näihin kunniatehtäviin. Hyvin usein, erityisesti itsenäisyyspäivän aikaan, noiden nuorten kanssa käydään keskustelua asioista tuon kunniatehtävän taustalla.

Sukupolveni edustajilla ei kaikilla ole enää isovanhempina heitä, jotka ovat olleen sodissa, heitä jotka muistavat niiden aikaisia tapahtumia ja ovat olleet rakentamassa maatamme. Erilaiset kunniatehtävät harrastustoiminnan kautta luovat kuitenkin mahdollisuuden tutustua  maamme puolustajiin ja vaalia osaltaan näin sotaveteraanien perintöä.

Usein tällainen mahdollisuus antaa myös kipinän historian tutkimiseen ja konkretisoi sitä. Veteraanit eivät vain ole henkilöhahmoja ja sodat historiantietona koulukirjoissa, vaan kirjoitukset ovat tosia ja niiden takana on oikeita ihmisiä, joita meillä on mahdollisuus tavata ja jututtaa. Jokainen kunniatehtävissä ollut nuori muistaa nuo kohtaamiset tai kerrat sankarihaudalla. Kohtaamiset ja keskusteluhetket veteraanien kanssa joulujuhlassa on koettu tärkeiksi ja arvokkaiksi.

Itsekin muistan sen erään itsenäisyyspäivän, kun paukkupakkasessa seisoimme partioasuissa ja oli kylmä. Mutta ei varmasti niin kylmä, kuin ikäisillämme nuorilla sodan keskellä. Muistan kuinka seurakuntatalon aulassa tilaisuuden jälkeen asiasta puhuimme muiden järjestöjen ihmisten kanssa.24852435_1524641424288929_5576177535537835774_n

Arvoisat kuulijat,

Lempäälä on kunta, joka sanoo kyllä! Olemme uusineet viime syksynä kuntastrategian, jonka yhtenä kantavana teemana on yhteisöllisyys ja sen lisääminen. Yhdessä kunnan, kuntalaisten ja järjestöjen kanssa haluamme luoda Lempäälään lisää positiivista yhteistyön virettä. Tuon yhteistyön taustalla on aito halu lisätä yhteisöllisyyttä eri ikäisten ihmisen välille. Vaikka tänä päivänä paljon puhumme lasten ja nuorten palveluista ja harrastuksista, ei muita ikäryhmiä sovi unohtaa. Jokainen yhdistys ja sen sen tarjoama toiminta on arvokasta ja tärkeää, niin myös aktiivinen veteraanijärjestöjen toiminta täällä Lempäälässä. Yhdessä tekemisen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, kun vain ryhdytään töihin yhdessä.

Kevätkokouksen teemat ovat usein taaksepäin katsomista, kun kokouksessa päätetään muun muassa viime vuoden toimintakertomuksesta. Samaan aikaan kevätkokous on mahdollisuus katsoa kuluvan vuoden asioihin ja pohtia tulevaa keskustelujen ja evästysten muodossa.

Lempäälän kunnan puolesta toivotan teille keskustelevaa kevätkokousta!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s