Valtuutettujen varhaiskasvatusviikko

IMG_2277

Tällä viikolla kuntapäättäjät on Lempäälässä kutsuttu tutustumaan varhaiskasvatukseen kunnan päiväkodeissa. Varhaiskasvatukseen tutustumisviikko oli hieno oivallus varhaiskasvatuksen työntekijöiltä ja toivonkin, että moni on mahdollisuuteen tarttunut.

Itselle varhaiskasvatustoiminta on kovin tuttua. Esikoiseni on kolmena päivänä viikossa päiväkodissa. Voisin sanoa, että nauttimassa varharhaiskasvatuksesta. Kaverit, aktiivinen tekeminen, leikit ja laulut ovat mielekäs osa viikkoa. Nuo kolme päivää ovat päiviä, jolloin kotiin lähtöä saa todella houkutella, koska päiväkodissa on vain niin kivaa!

Tuo kiva on yhdessä tekemistä, uuden oppimista ja leikkimistä. Marraskuussa kirjoitin ylpeänä kuntamme osallistavasta varhaiskasvatussuunnitelmasta vasusta.  Vasu ohjaa päiväkodeissa tapahtuvaa varhaiskasvatusta. Viime viikolla ohjelmassa oli vesileikkejä, aiemmin talvella on luisteltu ja hiihdetty ja leivottu tärkeän ihmisen päivään. Aurinkoisina pakkaspäivinä ulkoilusta on nautittu mahdollisimman paljon, kun taas kovien pakkasten paukkuessa päiväkodin salissa jumpattiin, laulettiin ja rakennettiin jättimäinen junarata.

Vanhempana olen ollut tyytyväinen kunnan varhaiskasvatukseen. Tiedostan kuitenkin tarpeita, joita Lempäälässä tulisi tarkkaan pohtia.

Tarve vuoropäivähoitoon on yksi niistä. Meillä on kunnassa paljon perheitä, joille vuoropäivähoito olisi tarpeellista. Sitä ostetaan nyt ainakin Valkeakoskelta ja Tampereelta. Aiemmin alkuvuodesta Tampereelta ei edes lisäpaikkoja meille heltinyt. On siis syytä pohtia pitäisikö omassa kunnassa tarjota vuoropäivähoitoa. Ylipäänsä perheillä on hyvin erilaiset tarpeet tänä päivänä, kun työ on liikkuvaa ja sitä tehdään erilaisissa vuoroissa.

Toinen seikka on pienten lasten lopetetut ryhmät, joista olen harmissani. Oma lapseni meni aikanaan päiväkotiin juurikin pienten lasten ryhmään, jossa oli vain alle 3-vuotiaita. Tämä sopi meille ja erityisesti lapselleni mainiosti. Ryhmä oli pienempi, jolloin aikuisen huomiota jokaiselle lapselle riitti enemmän ja tarvetta tälle oli varmasti. Ryhmän leikit ja tekeminen mitoitettiin pienille sopivaksi.
Nyt ryhmä on muutettu sisarusryhmäksi, jolloin lasten määrä, ääni ja vauhti on myös lisääntynyt, ammattihenkilökunnan määrä ei. Tässä kohtaa olen vakavasti miettinyt, miltä pienistä alle 3-vuotiaista lapsista tuntuu olla ryhmässä ja saavatko he riittävästi tarvitsemaansa huomiota, hoivaa ja kasvatusta. Oma touhukas lapseni on varmasti huomiota kärttämässä aina tarpeen tullen, mutta entä ne hiljaisemmat ja rauhallisemmat? Ammattilaisina päiväkodin henkilökunta varmasti osaa löytää isommistakin ryhmistä ne lapset, jotka tarvitsevat tukea, mutta ryhmäkoiden kasvaessa tämäkin varmasti asettaa enemmän haasteita. Toivon, ettei henkilökuntaamme kuormiteta maksimi kokoisilla ryhmillä, vaan mahdollisuuksien mukaan ryhmäkoot voitaisiin pitää hieman pienempinä.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on kunnassamme voimassa. Omalle kohdalle tämä sopii nyt hyvin, mutta tiedän perheitä joille kokopäiväinen hoito olisi ollut tarpeellinen. Tässä kohtaa aina on kyse neuvotteluista ja jos lapsen etu tätä vaatii päivähoito järjestetään. Tähän kuitenkin on hyvin korkea kynnys. Varmasti syystäkin, mutta usein kyse on tilapäisyydestä tai sitten yksinkertaisesti tarpeesta. Haasteelliseksi rajattu päivähoito-oikeus tulee myös työttömien lasten vanhemmille, nyt kun aktiivimallin myötä keikkatyön tekeminen mahdollisesti lisääntyy. Toivottavasti meillä on mahdollisuus hoitopäivien vaihtoon tai muihin järjestelyihin lyhyelläkin varoajalla tai näihin luodaan jokin käytäntö. Oma kokemukseni on, että päiväkodissa on hyvin joustettu, mutta kyse on ollut yksittäisistä tapauksista ja ne ovat koskeneen varsinaisia päivähoitopäiviä.

Yhtäkaikki ammattilaiset pyörittävät varhaiskasvatusta ylpeästi kunnassa ja se on hienoa. Voin hyvillä mielin viedä lapseni päiväkotiin, kun tiedän nyt jo kokemuksesta mitä kaikkea siellä oppii ja millaisia huippuhauskoja juttuja lapset kokevat päivien aikana. Jokainen päivä on erilainen ja se on arvokasta. Kiitos kuntamme ammattilaisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s