Adventin ajan liekinvartijana

24273736_10155534381559442_7835996762282810028_oOlen jo neljättä vuotta peräkkäin ottanut vastaan tehtävän toimia liekinvartijana. Betlehemin rauhantuli saapui torstaina 30. marraskuussa Suomeen Ruotsista laivayhtiö Finnlinesin avustuksella. Rauhantulen saapumisella meille Suomeen ja erityisesti Turunseudulle on pitkät perinteet, mutta viime vuosina liekki on lähtenyt leviämään ympäri maata partiolaisten toimesta laajalti. Tulen Ruotsista Suomeen järjesti tänäkin vuonna Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n Kansainvälinen- ja partioaatteelinenjaosto. Perjantaina 1.12 matkalla Turusta Tampereelle liekki pysähtyi täällä meillä Lempäälässä ja kävin liekin hakemassa omaan lyhtyyni. Pestini liekinvartijana oli jälleen alkanut.

Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalla. Euroopan halki kulkeva rauhan ja valon viesti on perinne, joka alkoi vuonna 1986, kun itävaltalainen lapsi kävi ensimmäisen kerran hakemassa Betlehemistä liekin Itävaltaan. Tämän jälkeen tuli on lähetetty partiolaisten jakamana matkaan. Tänäkin vuonna liekki matkaa partiolaisten saattamana ainakin yli 30 Euroopan maahan sekä lentoyhtiöiden avustuksella Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Minulle liekin saapumisesta on jo muodostunut joulun odotuksen perinne. Olemme partiolaisten kanssa tuoneet tulen nyt neljänä vuotena mukanamme myös itsenäisyyspäiväkirkoon. Niin teemme tänäkin vuonna, kun tuli valaiseen partiolaisten lupauksenanto-tilaisuutta jumalanpalveluksen ja sankarihaudalla käynnin jälkeen.

Vuonna, jolloin isänmaamme täyttää sata vuotta, rauhantuli saa yhä suuremman symbolisen merkityksen. Betlehemin Rauhantuli palaa pienenä liekkinä lyhdyssä, mutta on jakautunut tuhansiin ja taas tuhansiin lyhtyihin matkallaan vuoden pimeimpänä aikana. Joka vuosi olen liekin saapuessa pysähtynyt pohtimaan uutisointia kotimaasta ja maailmalta. Huoli tulevaisuudesta, turvallisuudesta ja maailman rauhasta ovat asioita, jotka pohdituttavat monia.

Minulle Betlehemin rauhantuli viestii rauhaa ja uskoa tulevaan ja sitä, että jokainen meistä voi muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi olla ja elää. Meillä jokaisella on toimeen tarttumisen mahdollisuus rauhan ja ystävyyden rakentajina. Liekki ja sen vartioiminen ja eteenpäin kuljettaminen on minulle pieni, mutta merkityksellinen symbolinen teko. Osa adventinaikaa ja jouluun valmistautumista. Liekin ääressä on myös ihana hetkeksi hengäntää ja rauhoittua.

Liekki on ollut useana vuonna haettavissa omaan lyhtyyn myös seurakunnan joulutalosta. Tänä vuonna joulutaloa ei järjestetä, mutta liekki on noudettavissa itsenäisyyspäivänä kirkosta partiolaisten juhlallisuuksien jälkeen omaan lyhtyyn. Myös minulta liekin saa noutaa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s