Earthweek: Katso kauas, niin näet lähelle

16864185_1255096304538585_1030522825425415940_nEarth Week -projekti on Lempäälän lukiossa käynnistetty ympäristötempaus, joka käynnistyi eilen perjantaina lukiolla. Lempäälän lukiolaisten projekti haastaa kaikki mukaan maailmanparannustalkoisiin, mistään pienestä asiasta ei siis ole kyse.

Oppilaista koostuvan työryhmän tavoitteena on herätellä nuorten ja lasten ympäristötietoisuutta. Paljon on vettä virrannut Lempäälän kanavassa, kun lukiolla opiskelu on muokkaantunut projekteiksi ja hankkeiksi, jossa osaamisen kehittyy huikeasti projektiosaaminen, yhteistyötaidot ja rohkeus. Huikeaa! Olen saanut seurata tätä projektia kohtuullisen läheltä ja olen todella ylpeä lukion oppilaista ja opettajista, jotka ovat lähteneet viemään viikkoa koulun omasta viikosta koko valtakunnan tapahtumaksi. Tehtyjä työtunteja ei varmasti ole laskettu, kun tapahtuma on saanut huikeat yhteistyökumppanit ja paljon innostuneita ihmisiä ja tahoja, jotka ovat lähteneet mukaan tuomalla oman osaamisensa ja panoksensa tapahtuman osaksi tapahtumaa.

Mutta mistä on kyse, mitä minä voin tehdä?

IMG_6770Aloita vierailemalla tapahtuman sivuilla. Sieltä näet tapahtuman laajuuden, voit haastaa itsesi ja kaverisi mukaan vaikkapa kampanja aikana kävelemään / pyöräilemään alle 2.5km matkat.

Pysähdy hetkeksi miettimään arkipäivääsi. Millaisia valintoja sinä teet ja miksi? Onko kyse tottumuksesta tai siitä, ettei parempiakaan vaihtoehtoja ole. Entä jos vaihtoehto olisikin, aina usein on. Pienet arkiset teot ja valinnat ovat oikeasti tärkeitä ympäristön kannalta.

Ruoka on yksi iso asia, jota itse pohdin aika-ajoin. Meillä syödään paljon kanaa, jonkin verran naudan jauhelihaa. Kasvikset ovat osa arkiruokaa, mutta puhdas kasvisruoka on harvinaisempaa. Nyt olemme innostuneet nyhtökaurasta. Se on hyvää ja siitä helppo tehdä maittavaa ruokaa vaikka ihan perinteisillä ”lihaisilla” resepteillä. Mitä teillä syödään kampanjan aikana ja sen jälkeen?

Ensimmäisen muovin keräyspisteiden ilmestyttyä Lempäälään kävimme kotona keskustelun jokos muovi lisättäisiin kierrätettävien asioiden joukkoon lasin, metallin, pahvin, paperin ja biojätteen lisäksi. Suuremmat paketit ja yleisimmät muovituotteet eivät enää täyttäneetkään roskista, vaan keittiön nurkassa olevaa paperikassia. Kerran viikossa puolisoni nappaa kauppaan mennessään kassin mukaansa ja käy tyhjentämässä pahvit, lasit, metallit ja muovit kierrätykseen. Tästä on tullut tapa, eikä se ole edes mikään vaiva! Kierrättäminen on tehty niin helpoksi, että siihen tulisi ihan jokaisen kotitalouden tarttua.

Tänään lauantaina osallitun Ideaparkissa pidettävään ekolauantaihin. Ekolauantaissa on luvassa myös linnunpönttötalkoot kerta vaalipaneelin. Jännityksellä odotan millaiseksi haastattelu muodostuu nikkaroinnin lomassa.

Näyttökuva 2017-04-07 kello 11.17.35

Pienistä asioista lähtee liikkeelle luonnon säästäminen ja kuormituksen vähentäminen.  Usein keventäminen alkaa peiliin katsomalla. Niin myös tällä kertaa. Siksi minä otin haasteen vastaan. Lupaan tehdä parhaani!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s