Edes yksi harrastus

Harrastustakuu ja harrastusten kustannukset ovat asioita, joista näin kuntavaalien alla on jonkin verran puhuttu. Harrastustakuu on asia, jota erityisesti Kokoomus on pitänyt jo pitkään esillä.

Lempäälässäkin Kokoomus jätti harrastutakuusta valtuustoaloitteen viime syksynä. Asiaa käsiteltiin muiden valtuustoaloite-vastausten kera valtuustossa helmikuussa. Tuolloin esitin keskustelussa, että kunnan olisi tärkeä tietää järjestöjen ja yhdistysten vuosimaksuvapautuksista tai stipendijärjestelmistä. Siinä kohtaa, kun perheen taloudellinen tilanne heikkenee ja harrastukset on jätettävä, on usein jo harrastuksessa mukana olevalla tietoa millaisilla järjestelyillä harrastaminen voisi lapsen osalta kuitenkin vielä jatkua. Monessa järjestössä ja yhdistyksessä on olemassa omat järjestelmänsä, josta voi olla apua.

Entä ne, jotka eivät ole mukana harrastustoiminnassa. Ne perheet, joille jo pelkkä harrastamisen aloittaminen on kynnys taloudellisista syistä. Tässä kohtaa kunnalla olisi tärkeä rooli katsota yhdessä perheen kanssa niitä vaihtoehtoja. Uskon että moniin harrastuksiin pääsisi mukaan maksuvapautusten kautta tai vaikka vanhempien antaman vapaaehtoistyön panoksella. Tämä tieto erilaisista mahdollisuuksista ja järjestöjen ja yhdistysten yhteystiedoista pitää olla kunnassa.

Facebookissa on kuntapolitiikka-ryhmässä käyty keskustelua syrjäytymisen ehkäisemisestä ja kuinka se on hoidettu kunnassamme. Totesin tämän aiheen olevan varmasti sellainen, jossa koskaan emme voi olla huipputasolla, muttkuvaaja Ann-Kristin Fransmana ehkä hyvällä. Tiedän, että jo nyt kunnassa, seurakunnassa, järjestöissä ja Lempäälässä toimivissa yhdistyksissä asia on vahvasti esillä lasten ja nuorten kanssa toimivien keskuudessa. Asia on sellainen, josta voisi olla harrastustakuun tavoin hyvä puhua yhdessä. Miettiä millaisia keinoja me voisimme saada aikaa yhdessä eri toimintojen kautta.

Varsinkin näin vaalien alla keskusteluissa kysytään mihin olet valmis satsaamaan rahaa tai mistä olet valmis säästämään. Lempäälän kunta säästi viime vuonna monesta paikasta saadakseen kuntatalouttaan kuntoon. On ihan selvää, että jokainen säästöpäätös ei ole helppo ja osa päätöksistä näkyy kuntalaisten arjessa. Usein siellä sivistyspuolella, jossa muutenkin on tiukkaa. Siksi minusta meidän pitäisi kääriä hihat ja miettiä, mitä voisimme saada yhteistyöllä aikaan. Yhteistyö ei aina maksa rahaa, mutta vaivaa ja aikaa kyllä.

Uskon, että jokainen lasten ja nuorten kanssa harrastava tai vapaaehtoistyötä tekevä aikuinen tekee työtä lasten ja nuorten hyväksi. Hän antaa aikaansa ja osaamistaan, jotta mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi harrastaa, oppia uutta, kehittyä ja olla osa yhteisöä.

Siksi minä ehdotan, että kunta ja seurakunta ottaa kopin ja yhteistyössä kokoaa yhteen foorumin, joka kokoaisi yhteen Lempäälässä toimivat yhdistykset ja järjestöt pohtimaan mitä voisimme saada yhdessä aikaan sen eteen, että jokaisella lapsella ja nuorella Lempäälässä olisi harrastus.

sanni_lapset

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s