Esteettömyyttä leikkipuistoihin

Teimme perheen kanssa junamatkan Tampereelle viime viikolla. Junat ovat meidän perheessä pop, joten päätettiin jättää auto kotiin ja lähteä ihan oikealle retkelle. Lempäälästä kulkee hyvin junia Tampereelle, joten kulkeminen ei todella ole mikään ongelma.

Tampereella suunnattiin Emil Aaltosen puistoon. Vierailu oli meille ensimmäinen, joten kaikki telineet tuli testattua. Kiinnitin huomiota puiston laidalla olevaan kylttiin. Vasta siinä kohtaa huomasin, että puisto oli osittain tehty esteettömäksi. Vaikka olin kulkenut pyörätuolirampeilla edes takaisin, en tullut asiaan kiinnittäneeksi huomiota ennen kuin näin kyltin. Tästä jäin pohtimaan onko meillä Lempäälässä vastaavia puistoja?

IMG_6376Hyvin pienet asiat voivat olla todella merkittäviä esteettömyyden kannalta. Emil Aaltosen puistossa  oli mm. pyörätuoliluiskat leikkitelineeseen ja hiekkalaatikolle. Meidän poikaa innosti  myös matalalla sijaitseva ”hämähäkinverkko”. Verkko on usein korkeuksissa kiipeilymatkan päässä, mutta nyt siihen pääsi helposti. Tarkemmin kun telineitä tutkaili, huomasin että liukumäen portaat olivat tavallista syvemmät ja helposti ylös kontattavat, joten näistä oli iloa myös perheiden pienimmille.

Esteettömyys on asia, johon itse ei tule aina kiinnittäneeksi huomiota. Tällaiset kokemukset tuovat kuitenkin aina mieleen sen, kuinka pienilläkin asioilla voidaan helpottaa toisten ihmisten arkea. Lasten maailmassa väreillä ja materiaaleilla voidaan saada jo paljon aikaan leikkipaikoilla. Kun suunnitelmissa alusta saakka huomioidaan esteettömyys, saadaan lopputuloksestakin varmasti parempi ja laajaa käyttäjäkuntaa huomioiva.

Lempäälä-talon suunnitelmissa on painotettu estettömyyttä. Voitaisiinko ajatella, että Erik Ednerin puistoon Lempäälä-talon läheisyyteen tulisi myös estettömiä leikkitelineitä! Voitaisiinko myös päättää, että jokaisessa uudessa leikkipaikkassa, jota kuntaan rakennetaan huomioitaisi esteettömyys leikkipaikoilla. Ehkä näin osittain jo onkin, mutta itse en ole näihin törmännyt niissä puistoissa, jossa olen parin viime vuoden aikana käynyt.

PS: Vaalisukatkin etenevät. Tunnustettava on, että nyt on edennyt vain toinen sukka. Kirittävää siis on…

80 silmukalla jatkettiin kahden värin ilottelua.
1. kerros: 2 o valkoinen, 2 o lila.
2. kerros: 2 0 lila, 2 o valkoinen
3. kerros: 2 o valkoinen, 2 o lila

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s