Ostaakko vai eikö ostaa?

Viime maanantaina kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että Lempäälän kunta ostaa nk. vanhan S-Marketin kiinteistön sekä maa-alan Pirkanmaan Osuuskaupalta. Hintana 1,3 miljoonaa euroa. Tämän viikon maanantaina asiasta saatiin kysymys-vastaus muodossa lisätietoa valtuustoinfossa ja tänään valtuusto asiasta päättää.

Kunnanhallitus ja -valtuusto on käsitellyt asiaa jo aiemmin, tuolloin vuonna 2015 hinta oli 2.5 miljoonaa euroa. Ehkä siksi asia ei kauheasti ole etukäteen kuohuttanut tai puhututtanut, monella tapaa kaikki argumentit on jo kertaalleen käsitelty. Vuonna 2015 asia jätettiin valtuustossa pöydälle, eikä siihen enää palattu. Hinta vain yksinkertaisesti aivan liian korkea.

Miksi tuo tontti ja sillä sijaitseva kiinteistö sitten kannattaisi nyt ostaa?

Nyt esitettävä ostohinta on lähes puolet parin vuoden takaisesta. Se on silti vielä kovin korkea hinta, mutta ymmärrykseni mukaan puhutaan jo hieman tasearvoa alemmasta kauppahinnasta. En siis jaksa uskoa, että hintaa tuosta enää alemmas saadaan, vaikka kuinka POKin kiinnostus tonttiin lopahtaisi kokonaan kylmäaseman siirryttyä nykyisen S-marketin tontille.

Kaupparakennus ja sen pihapiiri on rauhaton alue. Ikkunoita on rikottu ja alue on epäsiisti. Tästä olen itsekin saanut kuntalaisilta palautetta ”eikö sille nyt voisi tehdä jotain”, mutta toisen tontille on huono mennä päsmäröimään. Kunta on aidosti pyrkinyt löytämään useitakin vuokralaisia kiinteistöön, mutta ne eivät syystä tai toisesta ole johtaneet POKin kanssa lopputulokseen. Jos kiinteistö olisi oma, olisi päätös meidän käsissämme.

Kunta on jo myös nyt suunnitellut toimintoja omista lähtökohdistaan kiinteistöön ja piha-alueelle. Tyhjäksi sitä ei olla ostamassa. Minulla on vahva luottamus kunnanjohtajan sanoihin, että kiinteistöön tulee toimintaa ja siihen on olemassa suunnitelma.

Kunta ei myöskään ole reiluun vuoteen ollut vuokrasuhteessa POKkiin. Tuota ennen noin vuoden ajan kiinteistöstä maksettiin vuokraa, koska sinne suunniteltiin mm. hammashoitolaa jne jne. On totta että tuo vuokrasuhde oli rahan hukkaan heittämistä, vaikka kuinka luottamushenkilöinä kyselimme missä mennään, mitä kiinteistölle tehdään jne emme saaneet silloin kunnollisia vastauksia silloiselta tekniseltä johtajalta. Vuokraa on maksettu noin 200 000 euroa aikanaan. Typerää, ärsyttävää, noloa, mutta tuota rahaa emme enää takaisin saa, vaikka se kuinka on huomioitu nykyisessä myyntihinnassa.

On myös todettu, että alueen voimassa oleva asemakaava ei täysin vastaa Lempäälän keskustan kehittämishankkeen asettamia tavoitteita alueen käyttötarkoitukselle. Tämä tarkoittaa, että alue tullaan aikanaan kaavoittamaan uudelleen. Se vie aikaa ja tälle ajalle kiinteistölle on luvassa muuta toimintaa.

Kauppakirjassa on pykälä, joka estää kilpailevan vähittäiskaupan tulemisen kiinteistöön. Toiminnan olisi siis syytä olla jotain muuta, vaikka tiedämme ettei moisen ehdon lainvoimaisuus ole ihan kiistaton.

Kauppakirjassa todetaan myös, että kiinteistö ostetaan purettavaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kiinteistö pitää heti purkaa. Kuten edellä todettua kunnalla on suunnitelma kiinteistön hyötykäytölle ennen kuin mahdollisen kaavamuutoksen myötä purku tulee ajankohtaiseksi. Rakennus on teräsrunkoinen ja purettava ja siirrettävä. Infossa kuulemani mukaan eräs valtuutettu tiesi jo potentiaalisen ostajan, kun purkamisen aika on.

Lämpölaitos omalla tontillaan kiinni kiinteistössä on yksi haaste. Lämpölaitoksen elinkaari tuossa kohtaa on 15-20 vuotta. Sen toiminta on syytä turvata ja tämä aiheuttaa tarkkaa pohdintaa sille mitä tontille voidaan tulevaisuudessa rakentaa. Se mitä lopulta tuolla tontilla on, tulee olemaan erillisen päätöksen paikka.

Summasummaarum, jos ostajia olisi jonoksi saakka tontti ja kiinteistö olisi jo myyty (tai kunta olisi käyttänyt etuosto-oikeutta, mutta millä hinnalla?). Ostajaehdokkaita on aivan varmasti, mutta on ihan selvää, ettei kilpailijalle kannata myydä. Alue on rauhaton, eikä sen kehittämistä voida tehdä systemaattisesti, jos tontti ei ole omassa hallussa. Hinta on kaamea, mutta uskoakseni kohdillaan. Kiinteistön käytölle on olemassa suunnitelma, joka voidaan ottaa käyttöön hyvin nopealla aikataululla.

Minä puollan ostoa ja haluan, että tulevaisuudessa tontilla on jotain kauniimpaa, käytännöllisempää ja kuntalaisia palvelevampaa toimintaa ja ennenkaikkea se jokin tulee olemaan tärkeä osa kuntakeskustaa Ednerpuiston laidalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s