Lähidemokratiaa rakentamassa

Juuri päättyneessä kunnanvaltuuston kokouksessa päätimme uuden toimielimen, lähidemokratiatoimikunnan perustamisesta. Olin mukana työryhmässä, jossa erilaisia vaihtoehtoja lähidemokratian edistämiseksi Lempäälässä pohdittiin. Pidin valtuustossa myös puheenvuoron aiheesta:

Puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut, hyvät kuulijat

Lempäälässä on toteutettu lähidemokratiaa ja kansalaisvaikuttamista osana päätöksentekoa jo pitkään.

Kun lähdimme työryhmässä pohtimaan lähidemokratian parempaa ja johdonmukaisempaa toteuttamista Lempäälässä, tulimme hyvin pian johtopäätökseen, että hyvät jo olemassa olevat käytännöt täytyy saada kaikkien lautakuntien ja toimielinten aktiivisempaan käyttöön. Päätöksentekoa haluttiin lähemmäksi kuntalaista ja helpommin saavutettavaksi.

Kuntalaiset ovat kiinnostuneita päätöksenteosta, he ovat kiinnostuneita vaikuttamaan myös muutenkin kuin äänestämällä vaaleissa, osallistumalla satunnaisesti joihinkin avoimiin tilaisuuksiin tai hakemalla itse tietoa päätöksessä olevista asioista. On selvää, että Lempäälän asukkaiden aktiivisella vuorovaikuttamisella asioihin on vaikutusta. Se usein myös lisää tyytyväisyyttä. 

Kuulimme työryhmässä useita asiantuntijoita ja pidimme yhden avoimen kansalais-illankin. Kaikista tapaamisista saimme uusia tai jo käytössäolevia ideoita ja vahvistusta, että se työ mitä teimme ja se työ mitä Lempäälässä jo tehdään on tärkeää ja sitä tulee johdonmukaisesti lisätä.

Huomasimme kuitenkin pian, ettei pelkkä listaus hyvistä toiminta-tavoista riitä, vaan asioiden eteenpäin viemiseen ja jalkauttamiseen kaikille toiminnan-aloille tarvittaisiin lautakuntien sitouttamisen lisäksi aidosti asioihin sitoutunut ja asioita edistävä ryhmä. Pitkällisten keskustelujen jälkeen ja kaikien puolueiden yhteistyössä pidettyjen tapaamisten jälkeen päädyimme esittämään omaa määräaikaista kunnanhallituksen alaista lähidemokratiatoimikuntaa. 

Tiukasta talouskurista, jota eleen tulee edelleen vaalia, huolimatta on selvää, että uusi toimielin tulee tuomaan itsessään ja toimiensa puitteissa tuomaan kustannuksia. Pidän kuitenkin tärkeänä, ettei tehtävät toimet ole kaikki isoja rahoja vaativia hankkeita, vaan pienillä, luovilla ja kustannustehokkailla ratkaisuilla voidaan edistää lähidemokratiaa hienostikin. Yhtenä esimerkkinä kunnan viestinnän tehostaminen www-sivujen tai sosiaalisenmedian kautta. 

Siksi on erityisen tärkeää huomioida, että toimikunta on määräaikainen ja todellakin toteuttaa ja jalkauttaa yhdessä toimialajohtajien ja luottamushenkilöiden kanssa kahden tulevan vuoden aikana lähidemokratian toimintamallin Lempäälän kuntaan. Ja tekee näin itsensä tarpeettoman. Lähidemokratian työkaluja ja toimintatapoja ei toimikunnan kauden päättymisen jälkeen kuitenkaan heitetä romukoppaan, vaan kirjattuna johtosääntöihin ne lähidemokatian toimet jatkavat kehittymistään edelleen jokaisella toimialalla.

Lähidemokratian toteutumiseen sitoutuvat siis koko henkilöstö ja luottamushenkilöt. Kaikki hyvät ajatukset ja ideat joita kukin meistä kuulee ja näkee muualla, toimitetaan myös toimikunnan tietoon. Toimikunta ei itse ole tilaisuuksien, keskustelualustojen tai chattien ja kuntalaiskirjeiden laatija, vaan se osallistaa ja tukee lautakuntia ja toimielimiä toteutuksessa ja tarjoaa toiminta-malleja.

Onnistuneen Lähidemokratian toteutuminen on niinkin pienestä kiinni, kun meistä jokaisesta itsestämme. Ollaan avoimia ja rohkeita ottamaan askeleita enemmän kuntalaisia palvelevaan toimintakulttuuriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s