Palvelualoitteella potkua Lempäälän palveluihin (Kokoomuksen Kanava 18.10.2012)

Kuntatalous ja kuntalaisten palvelut ovat yhtälö, jonka on jatkossakin oltava tasapainossa. Kun ikääntyvän väestön määrä kasvaa, kasvaa myös hoivan ja palveluiden tarve. Paine kunnan tuottamissa palveluissa kasvaa, kun samalla lasten ja työikäisten palveluista tulee pitää kiinni ja niitä pitää myös olla mahdollista kehittää. On siis pakostakin mietittävä tarkkaan ja harkiten, mitä palveluita kuntamme aikoo laadullisesti ja kustannustehokkaasti jatkossa tuottaa itse ja mitä se voi ostaa yrittäjiltä tai järjestöiltä. Palvelustrategian tekeminen ja avaaminen on kunnassamme tulevaisuutta. 

Mitä palvelualoite tarkoittaa 

Palvelualoitteella tarkoitetaan sitä, että yksityiset palveluntuottajat, kuten yritykset ja järjestöt, pystyvät halutessaan esittämään kunnalle suunnitelman jonkin palvelun järjestämiseksi. Kunta siis mahdollistaisi yritysten ja järjestöjen esittää vaihtoehtoinen, laadultaan parempi tai kustannuksiltaan edullisempi tapa tuottaa kyseinen, kunnan omassa palvelutuotannossa oleva palvelu. Mikäli jokin palvelualoitteentekijä osoittaisi tekevänsä kunnan palvelut halvemmalla tai parempilaatuisena, voisi kunta halutessaan järjestää avoimen tarjouskilpailun palvelun tuottamisesta. Alkuvaiheessa kunnan tulisi itse myös määrittää mitkä palvelut se asettaa palvelualoitteen piiriin. Mielestäni tarkoituksenmukaista olisi, että palvelualoitteen piirin asetettaisiin vain jokin kunnan tuottama palvelu, ei siis kaikkia palveluita.

Mahdollisuus paremmille ja uusille ideoille 

Palvelualoite voisi avata Lempäälässä mahdollisuuden paremmille ja uusille ideoille, joiden kautta voitaisiin saada aikaan merkittäviä laatu- ja kustannushyötyjä, niin kunnalle kuin palvelua käyttävälle kuntalaiselle.  Palvelusektori tulee olemaan talouskasvumme yksi veturi vain, mikäli saamme tarjottua enemmän markkinoita pienille ja keskisuurille palveluiden tuottajille. Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan yhä enemmän julkisen sektorin palveluita, joten niiden tuottajiakin tarvitaan enemmän.

Palvelualoite vaatisi, että kunnan tulisi arvioida oman toimintansa ja tuottamiensa palveluiden kustannustehokkuutta ja laatua. Vain näin voitaisiin vertailla omaa, itse tuotettua ja ehdotettua palvelua keskenään, ja valita sitten kilpailutuksen kautta paras tapa toteuttamiselle. On selvää, että kustannussäästöt ja laatuerot saadaan näkyviin vain, kun kuntien palvelutuotantoa voidaan tarkastella avoimesti.

Rohkeasti pilotoimaan

Olisi rohkeaa olla mukana pilotoimassa palvelualoitteen käyttöönottoa. Tiedossa on, ettei palvelualoite ole mutkaton järjestelmä ja, että se vaatii oman säännöstönsä, kuten palvelusetelinkin käyttöönotto aikanaan. Mutta, ilman erikokoisia ja rohkeita edelläkävijäkuntia, olemme jatkossakin tilanteessa, jossa kuntapalveluiden laadun ja kustannustehokkuuden mittaa muu kuin itse käyttäjä.

Voisiko palvelualoite olla yksi elementti palvelusetelin käytön laajentamisen rinnalla, joka kuuluisi lähivuosina kunnan palvelustrategiaan?

Riina Aspila

Artikkeli julkaistu Kokoomuksen Kanava-lehdessä 18.10.2012

1 thought on “Palvelualoitteella potkua Lempäälän palveluihin (Kokoomuksen Kanava 18.10.2012)

  1. Hei Riina. Toivottavasti tuo lopputoiveesi toteutuu. Tuo palvelualoite tähtää samaan kuin minun esille ottamani kumppanuus. Eri asioita, mutta lopputuloksena hyvä yhteistyö, joka toteutuu hankintalain määräysten mukaan.

    Hämmästytävää oli kuunnella eduskunnan keskustelua, jossa kukaan ei tuntunut tietävän, miten hankintalaki toimii. Oppositoista ei lainkaan ja osalla ministereistäkin oli ja on vaikeuksia ymmärtää sitä.

    Kannattaisi pyytää päättäjille hankintalaista oppitunti tai kurssi. Se hankinta ei menisi hukkaan.

    Heska Korhonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s