Nuoria on kuunneltava (LVS 15.10.2012)

Haastattelu Lempäälä-Vesilahden sanomissa 15.10.2012

Nuoria on kuunneltava paremmin ja enemmän
Vaikuttaminen Eduskunta-avustajalla on Arkadianmäeltä hyvä näköala kuntapolitiikkaan

Lempäälän kunnanvaltuustoon pyrkivä Riina Aspila, 30, toivoo, että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuunnellaan nykyistä tarkemmin nuoria. Hän haluaa vaikuttaa siihen, että päättäjät ottavat käytännökseen kysyä kuntansa nuorisovaltuuston mielipidettä eri asioihin.  Nuorten ajatuksia ja tarpeita ei saa lakaista maton alle.
–        Millaisia palveluita nuoret haluavat ja minkä näköinen Lempäälän pitäisi heidän mielestään olla? Nuoret ovat tämän päivän päättäjille suuri voimavara. Nuorissa on Lempäälän tulevaisuus, sanoo äidinmaidossaan kokoomuslaisen ajattelutavan saanut Aspila.

Hän on lempääläläisnuorten kanssa tiiviissä kanssakäymisessä, sillä Aspila toimii partiolippukunta Erä-Pirkoissa. Kansanedustaja Harri Jaskarin ja eduskunnan I varapuhemiehen, kansanedustaja Pekka Ravin kok., eduskunta-avustajana toimivalla Riina Aspilalla on myös vahva tuntuma valtakunnan politiikkaan.

Lempäälästä Helsingissä töissä käyvä Riina Aspila pyrkii kotikuntansa kunnanvaltuustoon, koska hän haluaa vaikuttaa etenkin lasten ja nuorten perheiden palveluihin.
–        Lempäälään muuttaa paljon lapsiperheitä ja monet täältä esimerkiksi opiskelemaan lähteneet palaavat jossain vaiheessa takaisin. He käyttävät laaja-alaisesti kunnan palveluita ja heillä on vahva kotiseuturakkaus, Aspila toteaa.

Osallistaminen osaksi päätöksentekoa

– Lempäälässä on hyvät harrastusmahdollisuudet, mutta onko täällä riittävästi nuorille toimintaa? Täällä on muun muassa partio, ratsastusmahdollisuudet, urheiluseuroja ja näytelmäkerhoja, mutta ne eivät ehkä tavoita kaikkia nuoria.

–        Mitä muuta nuoret haluaisivat tehdä ja miten kaikki nuoret saataisiin mukaan harrastuksiin ja kiinnostumaan yhteisistä asioista, Riina Apila listaa valtuustotyöskentelyn haasteita.

Aspilan mukaan nuorten asioiden hoitaminen ja nuorten kuuleminen edellyttää päättäjiltä jalkautumista nuorten pariin.
–        Kuntapäättäjät eivät saa etääntyä kuntalaisista, vaan heidän on lähdettävä sinne, missä kunnan palveluita käytetään ja palvelutarpeesta parhaiten tiedetään.

Riina Aspila tunnustaa, että nuoret ovat mielipiteissään joskus myös räväköitä, mutta niin pitää ollakin. Ennakkoluulottomuutta ja ravistelua tarvitaan ajoittain kaikissa yhteisöissä, niin myös kunnan päätöksentekoelimissä. Hän tietää, että osa nuorista karttaa puoluesidonnaista toimintaa. Vaikuttamisen kanavia on Aspilan mukaan muuallakin kuin vain puolueissa. Asiaansa voi ajaa vaikkapa esimerkiksi politiikan ulkopuolella olevan perinteisen yhdistystoiminnan kautta.

Kuntaselvitykset tarpeen

Eduskunta-avustajan työssään Riina Aspila pitää parhaimpana puolena sitä, että hän pääsee läheltä ja laaja-alaisesti näkemään lainsäädäntötyötä ja päätöksenteon taustoja. Aspilalla on oikeus osallistua myös jokaviikkoiseen ryhmäkokoukseen, koska toimii kokoomusavustajien yhteyshenkilönä. Lisäksi hän on mukana valiokuntatyöryhmissä, joihin kuuluvat kokoomuksen valiokunnissa istuvat kansanedustajat. Hän osallistuu pääasiassa talous- ja tulevaisuusvaliokuntaryhmien kokouksiin.

– Kuntauudistuksesta puhutaan nyt paljon. En ole suin päin suurkuntien muodostamisen kannalla. Paras ratkaisu löytyy, kun ensin tehdään selvitys siitä, miltä Lempäälän tulevaisuus näyttää, pärjääkö kunta ja miten se pystyy järjestämään palvelut tulevaisuudessakin. Sen jälkeen katsotaan, että lisäämmekö yhteistyötä naapurikuntien kanssa vai päädymmekö kuntaliitoksiin. Lempäälän talous on nyt tiukoilla, mutta sen palvelut ovat kunnossa.

–        Ei meidän tarvitse puhua suur-Tampere -hankkeesta, vaan voimme pitää lähtökohtana suur-Lempäälää. Kuntauudistuksessa puhutaan asioista, jotka vaikuttavat tämän päivän lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Niitä asioita ei pitäisi käsitellä tunnepohjalta, Riina Aspila miettii.

Hän pitää tärkeänä, että Lempäälässä mietitään tarkoin palvelujen tuottamista.

–        Mitä tuotetaan itse, ja mitä palveluita ostetaan yrityksiltä ja missä asioissa tehdään yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa? Lempäälässä on paljon palveluntarjoajia, joille kunnan ostotoiminta antaisi laajenemismahdollisuuksia.

Riina Aspila sanoo, että hänen näkemyksensä ovat muotoutuneet aikoinaan paljolti oman äidin Riitta Aspilan luottamustoimia seuratessa. Riinan äiti on kuulunut muun muassa Lempäälän kunnanhallitukseen ja istuu nyt ympäristöjaostossa. Nyt äiti antaa tyttärelleen taustatukea.

Vaalilupaus

Jos kunnanvaltuuston ovi aukeaa Riina Aspilalle, hän lupaa vauhdittaa kunnan strategioiden toteutumista.

–        Esimerkiksi kunnan keskustan kehittämiseksi on tehty erilaisia visioita. Nyt on aika ryhtyä tuumasta toimeen. Minua ahdistaa esimerkiksi olematon tori. Nyt on aika siirtää kunnantoimisto Piippokeskukseen ja rakentaa virastotalon paikalle kunnan tori, hän miettii.

l    Satu Lehtonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s